Лукът и морковът се нарязват наситно и се задушават. Подправят се със ситно нарязани копър, магданоз, девесил, с малко черен пипер и сол. Налива се 1/2 ч. ч. вода, задушава се 5 минути и се оттегля от котлона. Това е плънката и трябва да е овкусена добре.Празът се нарязва на големи парчета (около 10 см). От тях се приготвя канапе, върху което да се постави напълненият шаран. Рибата се почиства добре, осолява се, пълни се с плънката и се зашива. Внимателно се поставя върху канапето, залива се обилно с бяло вино и се покрива с резени лимон. Пече се в предварително загрята до температура 180 градуса фурна около 30-40 минути (в зависимост от големината на рибата).
Поднася се с много лимон, кисели краствички и туршия.